Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2016 14:16 - До всички млади хора
Автор: remote87 Категория: Други   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.02.2016 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Искам да споделя нещо с младите хора, които четат това относно бъдещето и техния мироглед.
Скъпи, читатели, наскоро бях свидетел на един разговор между ученици, може би 10-12 клас и реших да го обсъдя с вас. Разговора се водеше на спирката и аз станах неволен слушател. Трима младежи си говореха, как с нетърпение чакали да завършат училище, за да можели да се махнат от вкъщи, да се отделят от досадните си родители, да започнат работа и да не се съобразяват с никой. Сега, всеки завършил вече училище и на възраст повече от 25 ще се засмее, защото всеки един от нас си е мислил същото тогава. Скъпи ученици, нека ви кажа горчивата истина, защото, колкото по-рано я осъзнаете, толкова по-добре за вас. Ако искате наистина, ама наистина да не разчитате на родителите ви и да се оправяте сами, трябва много, много, наистина много ДА УЧИТЕ!!! 
Сигурно се чудите, защо, при положение, че ще се хванете на работа, ще ви плащат и ще се издържате сами. Просто е: намирането на работа СЪС квалификация ( висше, сертификат и т.н. ), СЪС стаж и СЪС висока заплата е сравнително трудно, а вие нямате нищо от това. Ако цял живот ви се бачка по строежите, наред с неграмотни роми, мият ви се чинии и чаши, носи ви се табла и т.н. Да, това е живота за вас. Знаете ли, колко варира заплащането за една обикновенна работа, по мин 8 часа на ден и най-вероятно без почивка - не вярвам да е повече от 5-600 лева на месец. Дори, може би в някои градове това е оптимистично. Ако вземате 600 лева на месец, това са 20 лева на ден. Това ще рече - една кутия цигари ( ако предположим, че пушите като повечето млади хора ) - 4.50 лв, едно кафе 1.00 лв. , една закуска с айрян - 3-4.00 лв., един хляб - 1.00 лв., един салам - 2-3.00 лв., една бира ( да предположим, че пиете бира, както повечето млади хора ) - 1-1.50 лв.
Общо по груби сметки това са 13 лв., в които се включва една закуска, едно кафе, обяд и вечеря - салам, хляб и бира. Остават ви 7.00 лв., които трябва да ви стигнат за наем ( очаква се, че вече не живеете при мама и тате ), сметки ( ток, вода, телефон, интернет ). Ако чисто хипотетично предположим ( моля, не се смейте, знам, че е абсурдно ), че УСПЕЕТЕ да спестите по 5 лв. на ден ( което ще рече, че имате само 2 лв. за лични разходи ), това са 150 лв. на месец за сметки. Ако не се утоплявате, а пускате да кажем радиатор или каквото е там само в най - най-студеното време, къпете се по-рядко, пиете дъждовна вода, седите на тъмно, да може и да успеете с тези 150 лв. да си платите сметките, но май пропуснахме наема. Зависи, къде сте под наем, но едва ли ще намерите по-евтино от 200 лв. на месец ( при това много вероятно с хазяин, демек не живеете сами ). Сметка не излезе, дори с моите предположения в сферата на фантазиите. Какво следва? Парите не стигат, трябва да се търси втора работа, което ме съмнява някой да направи или ако успее, то ще изкара не много дълго време, по простата причина, че натоварването ще е убийствено - представете си през деня на строежа или с таблата, вечерта барман или охрана някъде. Давам ви не повече от няколко седмици така, преди да започнете да припадате на работа, шефа да ви изгони, понеже спите на работа или просто се събудите в болницата. 
Не звучи много добре, нали? Дайте да видим другата страна на монетата - седите си на топло, не плащате нищо, винаги има сготвено, винаги има топла вода, интернета и телефона си вървят и никога не спират, а от вас се иска само да учите и да си премълчавате, когато ви мрънкат за нещо.
На мен лично ми звучи по-добре. Нека ви дам един съвет, аз не съм имал никак леко детство, за малко не заминах в чужбина да се запиша в чуждестранния легион, когато станах пълнолетен ( знам, че и това ви е минавало през главата, но и това не е лесна крачка ), но осъзнах нещо: ако просто седнете и си набележите една цел в живота, информация в интернет, колкото си искаш, решите, с какво искате да се занимавате и отделите цялата енергия, която съм сигурен, че в момента блика от вас, за постигането на точно тази цел, постараете се да бъдете по-добри от всички останали, повярвайте ми, в един момент, в недалечно бъдеще, ще имате възможност да живеете един изключително щастлив живот, сравнително безгрижен и най-важното, ще получите уважението на родителите си, те ще спрат да гледат на вас като малки деца след като видят, в какво сте се превърнали и какво сте постигнали.....Не беше ли това, което целяхме в началото? 
Надявам се да се замислите по въпроса, защото в този живот никой няма да ви даде нещо наготово ( познати думи, нали? ) и никой няма да дойде, да ви вдигне от компа, докато цъкате уаркрафт, лийг оф легеъндс или каквото и да е или да ви измъкне от средата на купона докато сте сгащили "оная яката мадама от 11в клас" и да ви каже: "Абе, пич, ела моля те да ти дам едни 5 хилки на месец да ми покажеш, как да не правя нищо по цял ден". 
Вземете живота си в ръце, постигнете целите си и живейте наистина така, както ви се иска, а не както сте принудени да живеете. 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: remote87
Категория: Други
Прочетен: 85788
Постинги: 74
Коментари: 53
Гласове: 76
Архив