Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 12:44 - Науката и Стоунхендж
Автор: remote87 Категория: Други   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
0




Работата по Стоунхендж продължава 2000 г.
 
      image
Никой не знае защо точно е бил построен Стоунхендж. Дали предназначението му е било да стане храм на друиди или може би астрономическа обсерватория?
Загадките, свързани с каменните кръгове в Стоунхендж, са само фрагмент от голямата тайна на мегалитното строителство.

     Работата по Стоунхендж започва 3100 г. пр. Христа и продължава до 1100 г пр. Христа. Удивителен период от 2000 г. – в света няма много други паметници, които да са строени за такава продължителност от време. След 1100-та г. пр. Христа Стоунхендж престава да бъде използван. Не е установено защо. Загадъчните камъни се употребяват от местните жители за направата на сгради и строенето на пътища. През 1918 г. Стоунхендж е обявен за национална забележителност и оттогава английското правителство носи отговорност за поддръжката на паметника.

Група учени вярват, че Стоунхендж е представлявал храм на друди.
    image
 През каменната ера хората построяват Стоунхендж от масивни каменни блокове, тежащи 50 тона. Загадка е как са били обработвани камъните от паметника, тъй като хората не са притежавали метални инструменти!

     Една от хипотезите за построяването на Стоунхендж е, че той представлява гигантска астрономическа обсерватория. Чрез нея е възможно да се изследват движенията на Слънцето и Луната. Други вярват, че Стоунхендж представлява храм на друиди. Безспорно е обаче едно -мястото притежава магическо очарование!

Хората от каменната епоха още не познават бронза и медта и са на много ниско ниво на развитие.

image      Някои от каменните блокове в концентричните кръговете е трябвало да бъдат докарани в Стоунхендж от шахти, отдалечени на 400 км. Транспортирането на тези блокове става по вода и суша. Но с какви транспортни средства? След това тези блокове е трябвало да бъдат разположени прецизно на местата си и върху тях да се поставят огромни каменни плочи. Кой е изпълнил това?

     При създаването на Стоунхендж населението, което обитава територията на днешна Англия, се състои от хора от каменната епоха. Те още не познават бронза и медта и едва са започнали да обработват земята и да се занимават с примитивно животновъдство. Хората са били на много ниско ниво на развитие. За да се построят каменните кръгове по методите, достъпни за тогавашния човек, би трябвало цели поколения да посветят живота си на това дело.

     Науката продължава да търси отговорите.



Вие преценете какво представлява Стоунхендж,как се е запазил до наши дни и дали някога ще бъде разгадана мистерията около него. 
   


Тагове:   Стоунхендж,   науката,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: remote87
Категория: Други
Прочетен: 86391
Постинги: 74
Коментари: 53
Гласове: 76
Архив